LED paneler för rum med krav på korrekt färgåtergivning

För att färger skall återges korrekt på bildskärmar kräver bildskärmen att allmänbelysningen i rummet skall ha en färgtemperatur på 5000K +/-300K samt att färgåtergivningsindexet (Ra) skall vara minst 90. LED panelerna i denna produktkategori uppfyller detta villkor och återger färger korrekt.

Vid retuchering/bearbetning av bilder vid skärm skall ljusnivån i rummet vara 50-100 lux. Om panelerna skall användas som betraktelseljus skall ljusnivån på den upplysta ytan vara minst xxx lux.

Dessa paneler kan monteras i innertak, hängandes i vajer eller i en monteringsram. Vajerupphängning är att föredra om taket är ojämnt eller ventilationsrör mm är i vägen. Monteringsramen används i trä- eller betongtak. Panelerna monteras oftast lysandes neråt i kombination med dimning men de kan även monteras så att de lyser uppåt och ger således ett indirekt ljus.

Angående dimning finns flera alternativ. 1-10V kräver en dimmer på väggen som ger en 1-10V signal. Dimning med DALI/push-dim är också en flimmerfri dimning och innebär att vid ett kort tryck tänds/släcks panelen och vid ett längre tryck dimmas panelen upp eller ner. Dimning med fjärrkontroll kan också vara ett alternativ. Alla dessa dimningsalternativ är flimmerfria. Om man inte har en ljusmätare brukar vi rekommendera 1-10V dimningen. Då man kan mäta upp ljusnivån en gång och markera detta på dimmern på väggen för att lätt hitta tillbaka till rätt ljusnivå.