Analys – LED paneler

Hur ser en LED panel egentligen ut inuti? Vad finns det för skillnader och vad är bra eller dåligt. Här skall vi försöka ge den intresserade läsaren fakta, bilder, analyser och rekommendationer.

LED paneler finns i flera storlekar, effekter, färgtemperaturer, färgåtergivningsindex, färg på ramar mm. Denna analys är enbart för paneler i storleken 60x60cm (595x595mm) i effektområdet 36-48W men gäller i princip för alla paneler. Avsikten är i första hand att undersöka konstruktionen på både panel och drivdon samt bedöma livslängden och kvaliteten på ljuset.

Vi tar gärna emot kommentarer och frågor kring analysen. Använd gärna meddelandefunktionen här till vänster eller skicka e-post till order@sirled.se.

Konstruktion

De allra flesta LED paneler är av kantbelyst typ dvs LED chippen är monterade på långa och smala moduler som fästs i ramen med chippen riktade in i ljusledaren. I en kvadratisk panel kan moduler finnas på antingen 2 eller 4 sidor och antalet chip per modul samt chippens storlek varierar.

Panelens delar

  • Diffusor – Gör ljuset behagligare och minskar bländning.
  • Ljusledare – Leder in ljuset i panelen och skapar en jämnt lysande yta med hjälp av ritsningar.
  • LED modul med chip – Ljuskälla som lyser in i ljusledaren.
  • Ram – Skapar stabilitet och fungerar som kylare av modulerna.
  • Reflektor – Reflekterande film för att hindra ljusspridning uppåt i panelen.
  • Fyllnadsmaterial – Fyller upp avståndet mellan reflektor och plåt.
  • Baksida – Plåt som täcker ovansidan och har en betydande värmeavledande funktion.
  • Drivdon – Driver panelen med konstant ström.

Ram, led modul & chip

Bilden till höger visar hur panelerna ser ut inuti (klicka för att förstora bilden). Tabellen nedan visar data för panelerna (panel nr 1 är högst upp i bilden).

Ljusledaren

Ljusledaren skall leda in ljuset i panelen mellan en vit tunn reflekterande film och diffusorn och skapar en jämnt belyst yta. Ljusledaren kan vara av polystyren (PS) eller av akrylplast (PMMA). PS finns i de billigare panelerna medan PMMA används i kvalitetspaneler. PMMA har bättre optiska egenskaper och är stabilare över tiden.

Ljusledarens tjocklek varierar och beror på hur stora chips som används. Smala chips som tex storlek 4014 behöver en 2,5mm tjock ljusledare och chip storlek 2835 behöver en 3,0mm tjock ljusguide. Tjockare ljusledare är dyrare och ökar även vikten på panelen.

Diffusorn

Diffusorns uppgift är att skapa ett behagligt och bländningsfritt ljus. Den är oftast av PS (polystyren) men tjockleken varierar. En opal ytstruktur ger ett bländningstal på UGR22 och paneler med mikroprisma ger ett bländningstal på UGR19.

Drivdon

Drivdonen har till uppgift att leverera tillräcklig spänning och önskad ström till panelen. Vid dimning, är drivdonets utspänning konstant medan strömmen styr ljusnivån. Ljusflödet är proportionellt mot strömmen. Drivdonets funktionalitet avgör om panelen är dimbar eller inte och vilket gränssnitt dimningen görs med (DALI, push-dim, 1-10V). Drivdonet avgör även om panelen är flimmerfri eller inte.

De drivdon som följer med panelerna ser väldigt olika ut. Några ger ett billigt intryck medan andra är mer professionella. Alla är av sk konstant ström typ vilket innebär att strömmen till panelen alltid är konstant trots att spänningen på panelen kan variera något med temperaturer mm. Nedan försöker vi ge en kortfattad sammanställning av de parametrar som har mest praktisk betydelse.

(Nr 1 är högst upp i bilden)

Sammanfattning

Den livslängd, som leverantörerna anger på panelerna, verkar stämma överens med den beräknade livslängden i LM-80 rapporterna. Beräkningen görs vid 55° vilket gör att de moduler/chip som hålls svalare än 55° i praktiken har större marginal. Större marginaler fås genom att ha moduler på alla 4 sidor och ha så många och stora chip som möjligt. Ju svalare panel desto längre livslängd.

När det gäller drivdonen så bör de okända fabrikaten undvikas. Det är för många frågetecken kring dem. Leverantören har inte datablad mm tillgängliga. Hur är det med CE-märkningen? Klarar de LVD- och EMC-kraven osv. De ger ett oseriöst intryck och kan även bli lite väl varma. Vår rekommendation är att använda drivdon av välkända fabrikat som Osram, Meanwell, Philips, Helvar mfl.