Frågor & svar om LED belysning - FAQ

Att välja LED armatur

LED ljuskällor har flera fördelar jämfört med konventionella ljuskällor som tex glödlampor och lysrör.
– Mycket lång livslängd ”service life” 50 000 – 100 000 timmar.
– Energieffektiv – ca 10 gånger effektivare än en vanlig glödlampa.
– Miljövänlig – innehåller inget kvicksilver.
– Mekaniskt tålig – tål mekaniska stötar.
– Tänder direkt – blinkar inte som tex lysrör gör.
– Dimning – kan dimmas om drivdonet stödjer detta.

Det beror på vilket intryck du vill skapa i rummet eller på ytan. Ljusets färg eller färgtemperatur anges i enheten Kelvin (K).
2000K – gulaktigt ljus, stämningsfullt ljus, jfr stearinljus.
3000K – varmvitt, vitt ljus med en gul ton i, jfr glödlampa.
4000K – neutralvitt, vitt ljus med en svag gul ton i.
5000K – vitt, benämns ofta som ”dagsljus”.
6000K – kallvitt, vitt ljus med en blåaktig ton i.

Ett högt färgåtergivningsindex eller det sk Ra-värdet (eng. CRI) behövs när det är viktigt att färger återges korrekt, tex vid bildbehandling, färgning av hår, lackering av bilar osv.

För att få en stabil bild måste belysningen vara flimmerfri. En icke flimmerfri belysning gör att bilden blinkar. En enkel test är att rikta mobilkameran mot ljuskällan och se om bilden är stabil eller om den blinkar.

För att en led lampa skall kunna dimmas måste dimmern/strömbrytaren på väggen fungera ihop med drivdonet (”transformatorn”) i led lampan. Det finns flera olika tekniska lösningar och dimmern och lampan måste prata ”samma språk”. Se vår guide om dimning.

Teknik

Ja, ca 50% av den inmatade effekten blir till värme och resten blir till ljus. Ljuset innehåller ingen infraröd (IR) eller ultraviolett (UV) komponent. Om man håller handen framför en led ljuskälla så känns ingen värme. Den värme som bildas går ”bakåt” och måste hanteras, tex genom en kylprofil. Ju svalare led chippet kan hållas desto längre livslängd har den.

I grunden kan alla LED ljuskällor dimmas men drivdonets (dvs elektroniken, ”transformatorn”) konstruktion avgör om och vilka diminingstyper som kan användas. Läs mer på Om dimning.

Själva led ljuskällan är i grunden alltid flimmerfri men drivdonet ”transformatorn” som styr ljuskällan kan göra så att ljuskällan flimrar. Ögat uppfattar inte flimmer men det skapar huvudvärk och trötthet.

En led lampas livslängd, eller mer korrekt ”service life”, avgörs huvudsakligen av ljuskällans degradering och drivdonets kvalitet.