Frågor & svar om LED belysning - FAQ
Att välja LED armatur
LED ljuskällor har flera fördelar jämfört med konventionella ljuskällor som tex glödlampor och lysrör.
– Mycket lång livslängd ”service life” 50 000 – 100 000 timmar.
– Energieffektiv – ca 10 gånger effektivare än en vanlig glödlampa.
– Miljövänlig – innehåller inget kvicksilver.
– Mekaniskt tålig – tål mekaniska stötar.
– Tänder direkt – blinkar inte som tex lysrör gör.
– Dimning – kan dimmas om drivdonet stödjer detta.
Det beror på vilket intryck du vill skapa i rummet eller på ytan. Ljusets färg eller färgtemperatur anges i enheten Kelvin (K).
2000K – gulaktigt ljus, stämningsfullt ljus, jfr stearinljus.
3000K – varmvitt, vitt ljus med en gul ton i, jfr glödlampa.
4000K – neutralvitt, vitt ljus med en svag gul ton i.
5000K – vitt, benämns ofta som ”dagsljus”.
6000K – kallvitt, vitt ljus med en blåaktig ton i.
Ra80 räcker normalt sett till de flesta miljöer.
Ra90+ behövs när det är viktigt att färger upplevs korrekt.
Det finns väldigt många led lampor på marknaden och det är näst intill omöjligt avgöra vad som är bra eller dåligt utan att tekniskt analysera dessa. Självklart kan priset, fabrikat mm ge en indikation.
Det finns några rekommendationer vi kan ge:
– Tillverkarens angivna livslängd (service life). Bör vara 50000 timmar eller mer. Kan tex stå ”50000h L70B10” vilket betyder att 70% av det ursprungliga ljusflödet finns kvar och att max 10% har gått sönder efter 50000 timmar.
– Garantitiden bör vara minst 3 år, helst 5 år eller längre.
– Se även vår sida om livslängd för en mer teknisk analys.
För att få en stabil bild måste belysningen vara flimmerfri. En icke flimmerfri belysning gör att bilden blinkar. En enkel test är att rikta mobilkameran mot ljuskällan och se om bilden är stabil eller om den blinkar.
För att en led lampa skall kunna dimmas måste dimmern/strömbrytaren på väggen fungera ihop med drivdonet (”transformatorn”) i led lampan. Det finns flera olika tekniska lösningar och dimmern och lampan måste prata ”samma språk”. Se vår guide om dimning.
Exempel: En 100W led strålkastare kan ge 10000 lumen, en annan 100W strålkastare kan ge 15000 lumen och således lysa upp betydligt mer. Strålkastarna har alltså olika effektivitet (ljusutbyte lumen/watt).
Teknik
Ja, ca 50% av den inmatade effekten blir till värme och resten blir till ljus. Ljuset innehåller ingen infraröd (IR) eller ultraviolett (UV) komponent. Om man håller handen framför en led ljuskälla så känns ingen värme. Den värme som bildas går ”bakåt” och måste hanteras, tex genom en kylprofil. Ju svalare led chippet kan hållas desto längre livslängd har den.
Se även vår guide om dimning.
Lumen är den mängd ljus som en ljuskälla avger. Lux är antalet lumen som träffar en kvadratmeter på tex ett skrivbord.
Själva led ljuskällan är i grunden alltid flimmerfri men drivdonet ”transformatorn” som styr ljuskällan kan göra så att ljuskällan flimrar. Ögat uppfattar inte flimmer men det skapar huvudvärk och trötthet.
En led ljuskälla går normalt sett inte sönder men ljusflödet minskar med tiden, sk ljusdegradering. Ju bättre värmeavledningen från led chippen är desto lägre blir ljusdegraderingen och därmed längre service life. Normalt specifieras detta som tex 50000h L70 vilket betyder att 70% av det ursprungliga ljusflödet finns kvar efter 50000 timmar. Detta värde baseras på tillverkarens sk LM80 test som utgår ifrån ett antal ljuskällor som lyser i ett visst antal timmar, tex 100st ljuskällor som lyser i minst 6000 timmar. Utifrån denna mätning fås två faktorer, alfa & beta, som används i en formel för att få fram värdet.
Drivdonet är oftast den komponent som går sönder och då slocknar lampan helt. Kvaliteten på drivdonet avgörs av dess konstruktion. Se även Vikipedia.