Ställ gärna en fråga här

LED paneler för rum med krav på korrekt färgåtergivning

För att färger skall återges korrekt på bildskärmar kräver bildskärmen att allmänbelysningen i rummet skall ha en färgtemperatur på 5000K ±300K samt att färgåtergivningsindexet (Ra) skall vara minst 90. LED panelerna i denna produktkategori uppfyller detta villkor och återger färger korrekt.

Vid retuchering/bearbetning av bilder vid skärm skall ljusnivån i rummet vara 50-100 lux. Om panelerna används som betraktelseljus skall ljusnivån på den upplysta ytan vara minst 2000 lux enligt ISO3664:2000.

Dessa paneler kan monteras i innertak, hängandes i vajer eller i en monteringsram. Vajerupphängning är att föredra om taket är ojämnt eller ventilationsrör mm är i vägen. Monteringsramen används i trä- eller betongtak. Om panelerna monteras så att ljuset riktas neråt (direkt ljus) så bör dimning användas. Vid indirekt ljus rekommenderas dimning.

Panelerna kan dimmas på flera sätt:

  • 1-10V kräver en dimmer på väggen som ger en 1-10V signal.
  • Dimning med DALI/push-dim är också en flimmerfri dimning och innebär att vid ett kort tryck tänds/släcks panelen och vid ett längre tryck dimmas panelen upp eller ner.
  • Dimning med fjärrkontroll kan också vara ett alternativ.

Alla dessa dimningsalternativ är flimmerfria. Om man inte har en ljusmätare brukar vi rekommendera 1-10V dimningen. Då man kan mäta upp ljusnivån en gång och markera detta på dimmern på väggen för att lätt hitta tillbaka till rätt ljusnivå.

Läs gärna testet på våra LED paneler som gjordes 2015 av Stefan Ohlsson på Svenska Fotografers Förbund.